Zorg op maat voor een lekkende hartklep

Wat is een lekkende mitralisklep?

Wanneer een hartklep niet naar behoren functioneert, kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Meer dan 2% van de bevolking krijgt tijdens het leven te maken met een hartklepprobleem, en een belangrijk deel daarvan is lekkage van de mitralisklep, ook wel mitralisklepinsufficiëntie genoemd. Dit gebeurt wanneer de klep tussen de linkerboezem en kamer niet goed sluit, en zal een deel van het bloed daardoor de verkeerde kant op stromen.

Behandeling mitralisklepinsufficiëntie

Ondanks dat kleplijden relatief veel voorkomt, krijgt niet iedereen (op tijd) de juiste behandeling. In een vroeg stadium is medicatie vaak voldoende, maar als de ernst van de lekkage toeneemt kan een reparatie of zelfs een klepvervanging noodzakelijk zijn. Gelukkig zijn er nu geavanceerde chirurgische en interventiemethoden beschikbaar met goede resultaten. Het is echter de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat er geen patiënten deze kans mislopen en te onderzoeken welke behandeling het beste past bij elke individuele patiënt!

Op maat gemaakte zorg voor mitralisklepinsufficiëntie

Het vroegtijdig behandelen van mitralisklepinsufficiëntie kan leiden tot uitstekende langetermijnresultaten. Daarom zijn vroegtijdige herkenning, het classificeren van de oorzaak en het juiste moment van behandeling essentieel bij patiënten met vermoedelijke ernstige mitralisklepinsufficiëntie. Het vinden van de meest geschikte behandeling is echter geen eenvoudige taak. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen die dit beslissingsproces duidelijker kunnen maken. Het onderzoek aan het Maastricht UMC+ richt zich op het bieden van antwoorden door klinische zorgparameters en vragenlijsten van patiënten met mitralisklepinsufficiëntie te verzamelen.

Waarom dit onderzoek uw steun verdient

Het is noodzakelijk om de behandeling van een lekkende mitralisklep te verbeteren en te verfijnen om zowel de resultaten voor de patiënt en de algehele gezondheid van het hart te bevorderen. Met de vooruitgang van de behandelmethodes groeit het belang om behandelingen nauwkeurig af te stemmen op de individuele behoeften van de patiënt, wat essentieel is voor een verbeterde levenskwaliteit. Ons onderzoek heeft als doel de uitkomsten van klepinterventies te verbeteren en daarmee de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen. 

Op de foto dr. Pieter Vriesendorp, interventiecardioloog in het Maastricht UMC+ en onderzoeksleider van dit project. 

Bekijk alle
06-11-2024 | 10:57
11-09-2024 | 17:39 Ik (92 jaar) loop niet meer met mijn dokter.
28-06-2024 | 10:54
15-06-2024 | 07:39 Ik heb ook een lekkende hartklep maar voel me gelukkig goed!
14-06-2024 | 21:40 Mijn man heeft een lekkende mitralisklep. Dus vind ik onderzoek heel belangrijk!