Afbeelden van littekens in het hart met “photon-counting CT”

Wist u dat er littekens kunnen ontstaan in het hart na een hartinfarct of door andere hartaandoeningen? Deze littekens kunnen een belangrijke invloed hebben op de gezondheid en behandeling van een patiënt. Daarom is het van groot belang om ze goed en tijdig in beeld te kunnen brengen.
De huidige standaard: MRI
Tot nu toe worden littekens in het hart in beeld gebracht met een MRI-scan. Maar deze techniek kent enkele belangrijke nadelen:
− Patiënten moeten gemiddeld een uur lang stil liggen in een smalle tunnel.
− De wachttijden zijn lang.
− Niet iedereen mag of kan een MRI-scan ondergaan (bijvoorbeeld door claustrofobie of metalen implantaten).
Het gevolg? Niet elke patiënt krijgt op tijd de juiste diagnose of behandeling.
Een doorbraak in beeldvorming: photon-counting CT
Onlangs is er een nieuwe CT-scanner ontwikkeld: de “photon-counting CT”. Deze scanner kan beelden maken in veel hogere resolutie, en biedt bovendien andere technische voordelen ten opzichte van de vorige generatie CT-scanners. Hierdoor is het mogelijk dat we littekens in het hart voortaan ook met een CT-scan kunnen zien.
Dit zou een enorme stap vooruit zijn: een CT-scan is namelijk sneller, comfortabeler én toegankelijker voor veel meer patiënten. Daarnaast kunnen we met een CT-scan ook de kransslagaders afbeelden. Zo zouden we straks met één enkel onderzoek zowel de littekens in het hart als de kransslagaders kunnen afbeelden - iets waarvoor nu nog twee aparte onderzoeken nodig zijn.Maar voor we deze techniek in de dagelijkse zorg kunnen inzetten, is er eerst goed onderzoek nodig.
Onderzoek in Maastricht
Ook het Maastricht UMC+ beschikt over deze geavanceerde scanner. Hier werken de afdelingen Beeldvorming en Cardiologie nauw samen om dit vernieuwend onderzoek tot zijn recht te brengen.
Samen met radioloog Casper Mihl (foto midden) en cardioloog Martijn Smulders (foto rechts) gaat arts-onderzoeker Marie-Julie Lemmens na of en hoe photon-counting CT littekens in het hart betrouwbaar zichtbaar kan maken.
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Maar om deze nieuwe techniek verder te testen en te verfijnen, is steun nodig.
Met uw bijdrage kunnen we dit onderzoek voortzetten. Uw steun helpt om:
− Meer patiënten met verschillende aandoeningen te onderzoeken,
− De techniek verder te verfijnen,
− En uiteindelijk deze beschikbaar te maken in de dagelijkse zorg.
Zo maken we samen zichtbaar wat nu nog verborgen blijft – voor efficiëntere en patiëntvriendelijkere zorg voor iedereen.